Concentrat de proteine de soia: o sursă eficientă de proteine în hrana animalelor
Dr. Daulat Khan
Director de marketing tehnic
CJ Europe GmbH
Masa de soia este sursa de proteine pe bază de plante numărul unu, utilizată pentru hrănirea animalelor din întreaga lume. În total, 233,66 milioane tone metrică din făina de soia au fost utilizate pentru hrănirea animalelor în perioada 2017-18. Popularitatea făinii de soia se datorează profilului său de aminoacizi echilibrat atunci când este echilibrat cu majoritatea boabelor de cereale și a concentrațiilor sale abundente de aminoacizi esențiali precum Lys, Met și Thr.
Fabricarea făinii de soia :
În ciuda faptului că făina de soia este cea mai comună sursă de proteine de calitate în hrănirea animalelor, ea conține, de asemenea, factori anti-nutriționali precum alergenul, inhibitorii de tripsină și oligozaharide nedigestibile, cum ar fi raffinoza și stachetoza. Acestea scad digestibilitatea și valoarea nutritivă a făinii de soia pentru animale. Pentru a reduce efectele nocive ale acestor factori anti-nutriționali, făina de soia este prăjită în timpul procesării. Cu toate acestea, din cauza mai multor motive, prăjirea sau excesiv de mâncare a soia poate fi o problemă. Sub prelucrarea tratamentului termic se lasă cantitățile excesive de factori anti-nutriționali în masa de soia, în timp ce, peste toastare, se distrug aminoacizii esențiali și alți nutrienți.
Pentru a controla calitatea materiei prime primite, fabricile de furaje trebuie să investească un capital semnificativ pentru a testa fiecare lot de SBM. Mai mult, lipsa unor astfel de programe de control al calității poate duce la deteriorarea performanței animalelor și la pierderi economice ulterioare.
Masa de soia este singura sursă eficientă de aminoacizi la animale? Nu putem minimiza în continuare factorii anti-nutriționali? Această întrebare va fi discutată în acest articol în detaliu.
Concentrat de proteine de soia :
Un pas dincolo de procesarea SBM este extracția suplimentară folosind etanol într-un mediu controlat. Este o metodă eficientă pentru a reduce nu numai factorii anti-nutriționali, ci și pentru a îmbunătăți calitatea și disponibilitatea proteinelor pentru organismul animal (Fig. 1). Produsul rezultat din acest proces este cunoscut sub numele de concentrat de proteine de soia (SPC), care are un nivel ridicat de digestibilitate în nutrienți și conține niveluri foarte mici de factori anti-naționali în comparație cu SBM.
Fig. 1 : Procesarea de bază și îndepărtarea factorilor anti-nutriționali și îmbunătățirea calității proteinelor
Compoziția și factorii anti-nutriționali în SPC :
SPC are o cantitate echilibrată de aminoacizi esențiali și un nivel mai scăzut de factori anti-nutriționali în comparație cu SBM convențional. CJ a creat o bază de date folosind diferite analize de laborator pentru SBM și X-Soy 600. Rezumatul rezultatelor este prezentat în (tabelul 1).
Tabelul 1. Comparația factorilor nutriționali și anti-nutriționali ai SBM și X-Soy convenționale 600Sursa eficientă de proteine la animalele tinere :
Articol | CP mare SBM 48% | X-Soy600% | Articol | CP mare SBM 48% | X-Soy600% | ||
Analiză aproximativă% | Profilul de aminoacizi% | ||||||
C. Proteine | 46.7 | 60 | Leu | 3,69 | 4,79 | ||
Umiditate | 10.7 | 6.4 | A lui | 1,40 | 1,54 | ||
C. Grasime | 2.6 | 2.8 | Phe | 2.33 | 3.10 | ||
C. Fibră | 4.1 | 5 | Tyr | 1,53 | 1,93 | ||
Bani lichizi | 6.8 | 6.1 | Gli | 2,07 | 2,56 | ||
Profilul de aminoacizi% | Ser | 2.33 | 3,07 | ||||
Lys | 2,89 | 3,71 | Pro | 2,37 | 2,84 | ||
Întâlnit | 0.64 | 0,82 | Ala | 2.10 | 2,62 | ||
Cis | 0,66 | 0,87 | viperă | 5,47 | 6,83 | ||
M + C | 1,30 | 1.69 | Glu | 8,69 | 11.50 | ||
thr | 1,76 | 2,40 | Factorii anti-nutriționali | ||||
trp | 0,60 | 0,82 | Trypsin Inhibitor mg / g | 4 ~ 8 | 0,99 | ||
Arg | 3.36 | 4,38 | Beta-conglicinină mg / g | 31 | <3.0 | ||
Ile | 2.29 | 2,95 | Glicinina mg / g | 217 | <2.0 | ||
Val | 2.29 | 2,95 | Rafinoză% | 1.5 ~ 2.0 | <0,6 | ||
Stachyose% | 4 ~ 5 | <1.6 |
Animalele tinere au tracturi digestive imature, care sunt sensibile la multe provocări nutriționale în timpul dezvoltării lor timpurii, cum ar fi perioada de înțărcare la purcei și faza de început de 0-7 zile la puii de carne. Puii recent eclozați atunci când sunt transportați din incubator sunt sub stres (transport, vaccinare). În același timp, un tract gastro-intestinal sub-dezvoltat (GI) poate compromite integritatea GI, ceea ce poate oferi o oportunitate pentru creșterea organismelor patogene. Deoarece tractul GI este subdezvoltat, enzimele digestive nu sunt produse în cantități suficiente. În această etapă timpurie de creștere, păsările au nevoie de o materie primă, care poate fi digerată cu ușurință, furnizând cantități suficiente de nutrienți esențiali pentru a răspunde cerințelor sale.
O sursă de proteine digerabile ineficiente în acest stadiu duce la cantități excesive de proteine nedigestionate care servește ca substrat pentru E. Coli. Ceea ce poate provoca probleme intestinale care în cele din urmă duce la diaree. O sursă extrem de eficientă de proteine, cum ar fi SPC, ar putea fi o alternativă economică rezonabilă pentru fermieri, prin reducerea cheltuielilor pentru tratament și mortalitatea ulterioară.
Yang et. Al. 2007 a testat eficacitatea surselor tratate diferit de proteine de soia. Au folosit două sute optzeci de purcei înțărcați, cu vârsta de 23 ± 3 zile, alocate la cinci tratamente: SBM convențional, concentrat de proteine de soia (SPC), proteina Hamlet (HP300), proteină de soia fermentată fungică (FSP-A; A. oryzae ), și proteine de soia fermentate fungice + bacteriene (FSP-B; A. oryzae + B. subtilis ). Rezultatele experimentului sunt prezentate în tabelul 2.
Tabelul 2. Efectele diferitelor surse de proteine din soia asupra performanței creșterii la porcii înțărcați
Surse de proteine din soia 1 | SBM | SPC | HP30 | FSP-A | FSP-B | SEM 2 |
Ziua 0-14 | ||||||
ADG (g) | 267 c | 291 a | 282 b | 280 b | 281 b | 2,21 |
ADFI (g) | 430 c | 446 ab | 449 a | 431 b | 443 abc | 2,79 |
F / G | 1,60 ab | 1,53 c | 1,57 b | 1,60 a | 1.61 a | 0,01 |
Ziua 15-35 | 430 c | 477 a | 461 ab | 453 b | 469 ab | 4,69 |
ADFI (g) | 684 b | 711 a | 700 ab | 685 b | 704 a | 3,56 |
F / G | 1,56 a | 1,49 b | 1,52 ab | 1.51 ab | 1,53 ab | 0,01 |
Per total (ziua 0-35) | ||||||
ADG (g) | 369 c | 403 a | 391 b | 389 b | 390 b | 3,02 |
ADFI (g) | 582 b | 605 a | 599 a | 584 b | 599 a | 2,71 |
F / G | 1,58 a | 1,50 c | 1,53 bc | 1,54 b.c. | 1,55 ab | 0,01 |
a , b, c Valorile cu superscripturi diferite din același rând diferă semnificativ (p <0.05)
1 SBM: făină de soia; SPC: concentrat de proteine de soia; HP300, proteina Hamlet 300
FSP-A, proteină de soia fermentată de A. oryzae ; FSP-B, proteină de soia fermentată de A. oryzae + B. subtilis
2 Eroare standard a mijloacelor.
Porcii au fost hrăniți cu sursele respective de proteine din soia de la 0-14 d. Post. Apoi a oferit o dietă comercială comună între 15-35d. Cea mai bună performanță în ceea ce privește ADG a fost obținută în tratamentul cu SPC (291g / d) (P> 0,0001) de la 0-14d și 403 g / d de la 0-35d. Cea mai bună F / G a fost obținută și cu SPC: 1.57 și 1.50 de la 0-14d și respectiv 0-35d în comparație cu alte surse de proteine din soia.
Surse de proteine din soia 1 | SBM | SPC | HP300 | FSP-A | FSP-B | SEM 2 |
GE | 79.10 c | 82.57 a | 80,79 b | 78,90 c | 82.52 a | 0,46 |
DM | 79,85 b | 82.80 a | 80,47 b | 80,34 b | 82,66 a | 0,36 |
CP | 66,72 b | 73,85 a | 71,49 a | 68,20 b | 73,49 a | 0,84 |
EE | 51,65 ab | 58,58 ab | 40,92 b | 49,09 ab | 62.24 a | 2,98 |
Frasin | 50.10 ab | 57.07 a | 48,87 b | 55,54 ab | 56,35 a | 1,25 |
Ca | 43,44 b | 50.21 a | 45,91 b | 45,50 b | 52,41 a | 0,95 |
P | 44,01 bc | 48,50 ab | 40,84 c | 51,61 a | 47,87 ab | 1,20 |
În plus, digestibilitatea nutrienților fecali a fost măsurată după 14 zile de hrănire experimentală. Rezultatele sunt prezentate în tabelul 3. Digestibilitatea energiei brute, a materiei uscate, a CP și a calciului au fost mai mari (p <0.05) în dietele alimentate cu SPC, comparativ cu SBM sau FSP-A. Digestibilitatea mai mare de nutrienți pentru grupul SPC explică probabil creșterea în greutate a acestui grup de tratament.
Tabelul 3. Efectele diferitelor surse de proteine din soia asupra digestibilității fecale a substanțelor nutritive la porcii înțărcați (ziua 14)
a, b, c Valorile cu superscripturi diferite din același rând diferă semnificativ (p <0.05)
1 SBM: făină de soia; SPC: concentrat de proteine de soia; HP300, proteina Hamlet 300. FSP-A, proteină de soia fermentată de A. oryzae ; FSP-B, proteină de soia fermentată de A. oryzae + B. subtilis
2 Eroare standard a mijloacelor.
În concluzie, performanța animalelor tinere poate fi îmbunătățită folosind SPC în comparație cu SBM convențional în faza lor timpurie de dezvoltare. Dezvoltarea timpurie are un impact major asupra creșterii globale a unui animal, ceea ce duce la beneficii semnificative din punct de vedere economic, sănătate și performanță.
Referinţă
Yang YX, YG Kim, JD Lohakare, JH Yun, JK Lee, MS Kwon, JI Park, JY Choi și BJ Chae. 2007. Eficacitatea comparativă a diferitelor surse de proteine din soia în ceea ce privește performanța creșterii, digestibilitatea substanțelor nutritive și morfologia intestinală la porcii înțărcați. Din Asia-Aust. J. Anim. Sci. Nr. 5: 775 – 783